İşinizde sosyal medya stratejisine sahip misiniz?

Constant Contact tarafından yürütülen araştırmaya göre %50’nin üzerinde küçük işletmeler sosyal medyanın yardımına ihtiyaç duymaktadırlar.

Birçok işletmenin sosyal medya oluşumları varken, çoğunun da bu platformlarda bağlantıları yok ve nitekim amaçlarına kavuşamıyorlar.

Planlı bir biçimde, küçük işletmeniz sosyal medyayı etkin olarak kullanabilir.

Aşağıda işletmeniz için 7 adımda sosyal medya stratejileri bulunmaktadır.

http://www.blogmarketingbook.com/wp-content/uploads/2013/05/social-media-strategy.jpg

1. Sosyal Medyada İş Hedeflerinizi Belirleyin

Sosyal medyanın işinize nasıl yardımcı olmasını isterdiniz? İstediğiniz başarı için amaçlarınız neler?

Somut olarak amaçlarınızı belirleyin, mümkün olduğunca başarılabilir ve ölçülebilir olmasına özen gösterin. Örneğin, şuan ayda 5 yeni potansiyel elde ediyorsanız, önünüzdeki 12 ay boyunca 100 yeni potansiyeli hedeflemek, 500 yeni potansiyeli hedeflemek daha gerçekçi olacaktır.

Küçük işletmeler için tanımlanan yaygın bazı hedefler:

Markanızı insanların onu algılayabileceği ve ürününüzle ilişkilendirebileceği şekilde oluşturun.

  • Sosyal medya sayfanıza veya şirket web sitenize trafik çekmek aracılığıyla yeni müşterileri etkileyin.
  • Araştırmanın sorularını cevaplayarak ve ürünlerinizin veya servislerinizin nasıl kullanılacağını göstererek satışları destekleyin.
  • Müşterilerinizin markanız hakkında konuşması için sebep vererek ve başkalarını sizden satın almaya teşvik ederek fanlarınızla bağlantı kurun.

Özel hedefler belirleyerek küçük işletmeniz için belli bir yer, alan oluşturun. Bu sosyal medya metriklerinizi tanımlamada ve yapmanız gerekenden daha kolay etkili sosyal medya pazarlaması yapmanız için yardımcı olur.

2. Hedef Kitlenizi Bilin

Muhtemel ve gerçek müşterilerin kimle sosyal medyada bağlantı kurmak istediğini karara bağlayın.

  • Onların karakteristik özelliklerini anlamanız size yardımcı olur, ulaşmak istediğiniz segment için bir takım pazarlama kişileri yaratır.
  • Hedef pazarlamanızın görünüş ve aktivite noktasını iyi anlayın. İlgi alanları ve önceliklerin yanı sıra demografikleri ( nüfus özelliklerini), psikografikleri (psikolojik özellikleri) ve geçmiş satın alımları düşünün.
  • Etkilenenleri, satın alanları ve en son kullananları dikkate alın. Satın alma kararlarının çoğu, tüketici satın alımlarını içerir, bir kişiden daha fazla girdilerden oluşur.
  • Hedef kitlenizin nerede sosyal medyaya bağlandığını bilin. Unutmayın ki herkes Facebook’ta değildir.
  • Hedef kitlenizin sosyal medya davranışlarını dikkate alın. Pazarınız sosyal medya içeriği bekler, paylaşır veya yaratır mı? Onları harekete geçirecek neler?

Hedef kitlenizi ne kadar iyi tanırsanız, onlarla iletişim kurmak ve istediğiniz sonuçlara ulaşmak çok daha kolay olacaktır.

3. “Hot Button” Seçin

3 adetten 5 adete kadar ana konu belirleyin. Arama optimizasyonu için yerleştirmek istediğiniz kategoriler veya kelimelerden oluşmalı. İşletmenizin hangi şekilde bilinmesini istiyorsanız o konular etrafında içerik yapın.

  • Reklam takviminiz ile entegre olan bir takvim oluşturun. Anahtar kelimelerinizle ilgili içerik planlayın. Ve reklamınızı planlamış olun.  İçerik üretim zamanını en aza indirmek için bir çerçeve geliştirmek  el yapımı bir içerik için öncesinden ne yazacağınızı düşünmemenizi sağlayacaktır.
  • İçerik için beyin fırtınası bu kategorilerin çevresindedir. İçeriğinizi geliştirmeden önce kapatmak istediğiniz ana konularınızı listeleyin. Çoğu işletme için müşterilerin sorularına satın almadan önce ve sonra cevap vermek, başarıyla tamamlanması en kolay yoldur. Uygun ürün sayfalarına bağlantı yapın fakat reklam yapmayın.
  • Sadece yazıya değil çeşitli içerik biçimlerine teklif verin, İnsanlar içeriği farklı görürler. Facebook, Pinterest ve Instagram gibi görsele dayalı bazı sosyal medya platformlarında görsellerle dikkat çekilir.

İşlenebilir ipucu:  Blog yazma gücünüzü geliştirin. Bu; “house file” oluşturulmasını ve sosyal medya paylaşımını teşvik ederken, sosyal medya etkileşimleri için sahiplenilmiş bir merkez sağlar.

Net olarak şirketiniz için doğru başlıklar tanımlayarak, bu başlıklar çerçevesinde içerik ve konuşmalar yaratarak, sosyal medyadan istediğiniz sonuçları kolayca alırsınız.

4. Sosyal Medya Konumlandırmanızı Yapın

Tüm ana sosyal medya platformlarında bir varlık oluşturun.

Sosyal medya varlıklarındaki şirket ismini kendi üzerinize alın. Şirket isminize bağlı olarak bunun mümkün olamayabileceğini ve aynı isimde başka organizasyonlar olabileceğini unutmayın. Fakat ana sosyal medya profili için isminizi güvence altına almanız iyi olabilir.

Markalaşma, müşterilerinizin düşünmeden sizi tanımasına yardımcı olur. Alanınız talep ettikten sonra, markanızın profil ögelerini şirket profili olarak güncelleyin.

“Bulunabilirlik” ögesini de düşünün ve mağazanızın lokasyonunu, telefon numarasını ve çalışma saatlerini paylaşın. Web sitenize link vermeyi unutmayın.

Güçlü bir sosyal varlık sosyal medya pazarlamanızdan en fazla yararı sağlamanıza yardımcı olacaktır.

5. Sosyal Medya İletişiminizi Belirleyin

Sosyal medya zaman kullanımı konusunda stratejik davranmaya çalışın. Sosyal medyada gereğinden daha fazla zaman geçirmek çok kolay…  Sosyal medya planı ile birlikte stratejik bir yaklaşım dengeyi sağlamanıza yardımcı olacaktır.

E-mail gibi var olan iletişimlerinizi kullanın. Bu bilgileri kullanarak müşterilerinizi sosyal medyada sizinle iletişime geçmeleri için teşvik edin.

6. Kaynak Kullanımınızı Kullanın

Birçok küçük işletme için, kaynak kullanımı planlaması yeni bir konsept olabilir. Tek başınıza çalışan bir girişimci olsanız bile zamanınız için bir stratejik planlamanız olmalı… Bunu yapmazsanız, online platformlarda problem yaşayabilirsiniz.

  • Sosyal medya işlerinizi kimin yürüteceğine karar verin. Küçük işletmeler için bu genellikle iş sahibinin kendisi oluyor.
  • Sosyal medya kullanımı için parametreler belirleyin. Hem çalışanlarınız hem de ziyaretçileriniz için sosyal medya ilkelerinizi belirleyin.
  • İşinize bağlı olarak hedeflerinizi destekleyen içerikler geliştirmek için fırsatları değerlendirin. Müşteri etkileşimlerini, satış ve konferansları düşünün.

Pazarlama için ipucu: İçerik oluşturmak için hazırlanın. Bir kameranız, akıllı telefonunuz ya da iPad’iniz siz iş yaparken içerik yakalamak için hazır olsun. Müşterilerinizin görsellerini kullanmak için onlardan izin almayı unutmayın ki sonradan problem yaşanması muhtemel problemlerin önüne geçin. Bu bilgileri nasıl ve nerede kullanacağınıza dair bir planınız olsun.

7. Sosyal Medya Sonuçlarınızı Ölçün

Sonuçlarınızı ölçümlemek için ihtiyacınız olan her şeyi ayarlamayı unutmayın. Takip etmek isteyeceğiniz ölçüm birimleri, tanımladığını iş hedeflerinizi temel almalı.

Sonuçları ölçmenin kolay bir yolunu tercih etmek istersiniz.

  • Müşterilerinizi harekete geçmeleri için teşvik edin.
  • Takip sistemleri hedeflerinizi ne kadar gerçekleştirebildiğinizi göstermeye yardımcı olur. Birçok iş yeri için bu durum yorumlar ve sosyal medya paylaşımlarından daha fazla şey ifade eder.

Pazarlama için ipucu: Özgün bir tanıtım kodu ya da hedeflenmiş varış sayfası kullanarak sonuçları takip ettiğinizden emin olun.

Kaynak: http://www.socialmediaexaminer.com/how-to-setup-a-social-media-business-strategy/