“Kullanıcı Deneyimi” ve “Kullanılabilirlik” bugünlerde internet sektöründe ve seminerlerde sıkça duyduğumuz terimler arasında. Peki nedir bu kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik?

Kullanıcı Deneyimi – User Experience- kullanıcının ürünle iletişime geçtiği andır. Sonucunun rahatlık ve mutluluk olması hedeflenir.

Kullanılabilirlik ise; sunduğunuz ürün veya hizmetin kullanıcı tarafından kolay (basit) ve hızlı bir şekilde adaptasyonudur. Sonucunun verimlilik ve etkinlik olması hedeflenir.

Peki iki konu birbirinden farklı mı?

Hayır. Kullanılabilirlik, kullanıcı deneyiminin önemli bir parçasıdır. Kullanıcı deneyiminin diğer önemli bazı parçaları da iş analizi, bilgi mimarisi, sistem mimarisi, potansiyel müşterilerin size erişimi ve içeriktir. Saydığımız parçaların kalite sonuçları kullanıcı deneyimi olumlu veya olumsuz sonuca götürür.

Kullanılabilirliğin kullanıcı deneyimine olan etkisini bir örnek ile anlatmak istiyorum:

kullanicideneyimi2Kullanıcı Deneyimi;

Ağustos sıcağında susadınız ve bir kutu kola içmek istiyorsunuz. Bu noktadan itibaren bakın kullanıcı deneyimi nasıl devreye giriyor:

Ağustos sıcağında buz gibi soğuk (üzerinde : “soğuk içiniz” yazıyor) bir kutu light (çeşitlendirme sonrası kullanıcı tercihi) kola içmek istemeniz, ürünü en hızlı nereden (bakkal, market, benzinlik, evinizdeki buzdolabı vb.) bulabileceğinizi bilmeniz ve kolayı içtikten sonra sizde serinlik hissi bırakması sizin deneyiminiz.

Hiçbir alet edevata gerek kalmadan kolayı açma halkasından kolayca (üzerinde nasıl açabileceğiniz pigtogram ile çizilmiş) açmanız ise kullanılabilirliğe girer. Kolanın kolaylıkla açılıp içilebilir olması ise ürünün kullanılabilir olduğunu gösterir.

Aynı zamanda bu kolanın asitli olması, cam, teneke ve plastikte sunulması ve light, normal, zero gibi çeşitlemeye gitmesi, sorunlarınızla birebir ilgilenilmesi için müşteri memnuniyet hattının olması yine kullanıcı deneyimini direkt etkileyen faktörlerdendir.

Sunduğumuz üründe kullanılabilirliğin yüksek olması iyi bir kullanıcı deneyimi için tek başına yeterli midir?

Hayır. Çünkü aynı başarıyı diğer bileşenlerle de göstermelisiniz. Çünkü içmek istediğiniz kutu kolanın asit oranının düşük olması ve bu sorunu iletmek istediğiniz müşteri memnuniyet hattına ulaşamamanız, kolay açılmış bir açma halkasının olumlu deneyimini yok edecektir.

Konuyu özetlemem gerekirse, kullanıcı deneyimi büyük resmi ifade eder, kullanılabilirlik ise bu büyük resmin önemli bir parçasıdır.

Kaynak: http://blog.gittigidiyor.com/kullanici-deneyimi-ux-ile-kullanilabilirlik-arasindaki-fark-nedir